Próbaüzemben megnyílt Budapest egyetlen sós-jódos fürdője

Hírek Kíváncsi a legfrissebb hírekre? Iratkozzon fel a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. RSS csatornáira!

Próbaüzemben megnyílt Budapest egyetlen sós-jódos fürdője

2018-12-14

Próbaüzemben megnyílt Budapest egyetlen sós-jódos fürdője

Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét – veszteséges működése miatt – évekkel ezelőtt bezárták: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogad vendégeket. A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek meg, melynek eredményeként 2018. december 17-én próbaüzemben megnyitásra került a fürdő fedett egysége.

Budapest különösen gazdag gyógy- és termálforrásokban, és az ezekre épült fürdőkben, ám a pesterzsébeti fürdő vize mégis különleges. A főváros mellett elterülő, ma Budapest XX. kerületét alkotó, Pesterzsébet Duna-parti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. A Soroksári-Duna bal partján 1932-ben fúrtak kutat, melynek során Budapesten egyedülálló típusú, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévízre bukkantak. Ez a fajta víz mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ráadásul a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról ismert. A török jellegű fürdőt 1936-ban építették, 1945 után került a Fővárosi Fürdőigazgatóság kezelésébe. A hullámgépet, illetve a hullámfürdőt Horthy Miklós adriai jachtjának az első géptisztje tervezte.

A fürdőben decemberben 17-től próbaüzemben működik jelenleg 4 medencével: két termálvizes medence, egy jódos-sós medence és egy wellness medence. A szaunavilágban egy finn szauna, egy kombinált, sós infraszauna és egy gőzkamra várja a vendégeket.

 HőfokMélységVízfelszín
Oktogon gyógymedence36 oC1 m24,5 m2
Gyógymedence38-40 oC1 m14,4 m2
Sós-jódos gyógymedence36-38 oC1 m4 m2
Wellness medence34-35 oC1,5-2 m9 m2

A fürdőt 14 éven aluli gyermekek nem látogathatják.

A fürdő jelenlegi egyidejű befogadóképessége: 70 fő.

A tervek szerint a közelben 100 parkolóhelyet hoznak létre, a strandterület nyitására várhatóan 2019 májusában kerül sor. A fürdő ekkorra 7 további medencével bővül, többek között egy 25 méteres úszómedencével, egy hullámmedencével, egy élménymedencével, egy gyermekmedencével, Kneipp- és merülőmedencékkel. A beruházás várható költségvetése nettó 3,1 milliárd forint.

Cím: XX. kerület, Vízisport u. 2.
Nyitva tartás: minden nap 9-19 óra között
e-mail: pesterzsebet@spabudapest.hu

Árak:
Felnőtt napi belépőjegy: 1.900 Ft (hétköznap és hétvégén egyaránt)
Nyugdíjas és diák napi belépőjegy: 1.500 Ft (hétköznap és hétvégén egyaránt)
(A belépő napi egyszeri belépésre jogosít. Kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása kötelező, ennek hiányában kedvezményt nem áll módunkban Vendégeink számára biztosítani. A nyugdíjas belépő kizárólag a nyugdíjas igazolvány, a diákbelépő kizárólag diákigazolvány bemutatása ellenében vehető igénybe.  )

Kapcsolódó galériák:

Közlemények

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2013-09-16
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása k...

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2013-09-16 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása kötelező. Azon fürdőinkben, amelyekben nyugdíjas belépő váltható, a kedvezményes jegyet a nyugdíjas igazolvány felmutatásával áll módunkban biztosítani.

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2012-10-02
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2012. október 3-tól a társadalombiztosítás által támogatott ...

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2012-10-02 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy 2012. október 3-tól a társadalombiztosítás által támogatott 01 medencefürdő kezelés esetében a térítési díj előre történő befizetésének lehetősége megszűnik.