Keresés

Online jegyvásárlás

Gyógykezelések

Termálfürdő (Gyógyvizes gyógymedence fürdő)

Termálfürdőzés a Lukács FürdőbenAz ásványi anyagokban gazdag, a Föld belső hője által felmelegített termálvíz az ember által ismert egyik legnagyszerűbb természetes gyógyhatású anyag. Különösen hatásos az idült gyulladásos és degeneratív mozgásszervi megbetegedések kezelésében, kiválóan alkalmazható rehabilitációs programok részeként is. A termálvíz fúrt kutakból jut a felszínre, akár 2000 m mélységből, majd lehűtik a fürdőzéshez alkalmas 36-39 oC hőmérsékletre. Naponta 15-20 perc fürdés javasolt a termálvízben, amennyiben az orvos másként nem írja elő.

Gyógyvizes kádfürdő

Ez egy természetes termálvízben történő kádfürdőzést jelent. A víz hőmérséklete általában 36 és 38 oC között van. A kezelés során a termálvíz melegétől kitágulnak a vérerek, amitől csökken a vérnyomás, ellazulnak az izmok, emellett a termálvíz kén és ásványi anyag tartalma felszívódik a bőrön keresztül. Hatásos kezelés mozgásszervi megbetegedések esetén.

Szénsavas kádfürdő

Szénsavas kádfürdő32-34 oC hőmérsékletű kádfürdő, melybe széndioxid gáz apró, pezsgő buborékait pumpálják. A beteg kényelmesen fekve pihen a vízben, miközben a gázbuborékok végiggördülnek a testén, és a széndioxid gáz a bőrön keresztül felszívódik. Hatására lelassul a szívműködés, csökken a vérnyomás és a szívet terhelő stressz. Általános pihentető kezelésként is ideális, mivel a széndioxid buborékok kellemesen csiklandozzák a test minden pontját.


Víz alatti vízsugármasszázs

Ezt a 35-37 oC hőmérsékletű vízben történő kezelést 0,5 – 2,0 atm. erősségű vízsugárral végzik, melyet egy csövön keresztül vezetnek be a víz alá. A vízsugarat a kezelést végző szakember manuálisan, 10-15 cm távolságból irányítja a fő izomcsoportokra. Ennek a mély masszázsnak a célja a merev izmok és kötőszövetek, valamint az ízületek ellazítása. Kiváló relaxáló kezelés is.

Súlyfürdő

SúlyfürdőEz, a Moll Károly, hévízi reumatológus orvos által kidolgozott kezelés passzív eljárás, mely folyamatos, állandó húzóerő révén éri el a lágy szövetek (izmok, inak, ízületi tok) megnyúlását. A súlyfürdő során a nyaknál vagy a karok alatt felfüggesztett test saját súlyát használják. A hatás fokozására néha további súlyokat helyeznek a derékra, esetenként a lábra. A kezelés során – melyet egészségügyi szakember felügyel – a test finoman megnyúlik, ami ellazítja az izmokat és a gerinc merev kötőszöveti elemeit. A termálvízben végzett súlyfürdő során a termálvíz hője és a benne oldott ásványi anyagok jótékony hatása is érvényesül.

Orvosi gyógy masszázs

Az orvosi gyógy masszázst szakorvos rendelheti el, és általában azokra a területekre irányul, ahol a test más pontjainak megbetegedése következtében másodlagos elváltozások léptek föl. Célja a gyógyulási folyamat meggyorsítása a problémás terület vérkeringésének fokozásával, emellett ellazítja vagy éppen stimulálja az izmokat, és fájdalomcsillapító hatása is van. Általában a következő területeken végzik: hát, kar, alsó végtag, mellkas, nyak.

Iszappakolás

Az iszappal történő gyógyítást az iszapban lévő ásványi anyag tartalom, a hőtároló képesség és a lassú hőátadása révén mélyre terjedő átmelegítő, merevségoldó és vérbőséget előidéző hatással biztosítják. Gyógyfürdőinkben a kiváló tulajdonságokkal bíró kolopi gyógyiszapot használjuk erre a célra. Az iszapot először felfőzik, majd 38-40 oC-ra lehűtik, és ezután kerül a problémás testrészre. Majd „dunsztolják” a beteget, vagyis az iszap felvitele után egy lepedőbe burkolják, majd műanyag takaró és végül száraz pokróc kerül a betegre. Így dunsztolódik kb. 15-20 percig. A kezelés zuhanyzással zárul, így kerül lemosásra a felvitt iszap. Gyulladt ízületek esetén kizárólag hideg iszapot szabad használni.

Víz alatti csoportos gyógytorna

GyógytornaA foglalkozást szakképzett gyógytornász tartja, általában 33 oC-os termálvízben. A víz felhajtóereje, ellenállása és kémiai összetétele folytán a kezelés különösen eredményes a teherhordó ízületeket érintő degeneratív betegségek és gerincproblémák esetén. Kifejezetten ajánlott műtétek utáni rehabilitáció kezdetén, mert a vízben sokkal könnyebben végezhetők bizonyos mozdulatok. A víz alatti tornát általában azonos vagy hasonló betegségben szenvedő betegek csoportosan végzik. Időtartam: 20 perc.