Budapest Gyógyfürdői - Gyógyszolgáltatások - [Hivatalos honlap]

Gyógyszolgáltatások

A természetes gyógymódok világszerte egyre nagyobb teret nyernek. A modern gyógyszerek, melyeket nap mint nap alkalmazunk, hatásosak ugyan, de mind több kellemetlen mellékhatásról szerzünk tudomást. Az egészségre ártalmas mellékhatások mellett egyre nagyobb nehézséget jelent a betegek számára a rohamosan emelkedő gyógyszerárak miatti költségnövekedés elviselése. Gyógyszerekre természetesen szükség van, de megfelelő indikáció mellett a természetes gyógymódok kiváló kiegészítői, sőt számos esetben helyettesítői is a gyógyszereknek.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. számos gyógyszolgáltatást kínál vendégeinek.

Felső- és alsó légúti betegségek gyógyítását szolgálja a Szt. Gellért Gyógyfürdőben található sókamra. Ez a gyors és hatásos gyógymód szinte azonnali közérzetjavulást eredményez, káros mellékhatások nélkül!

Látogasson el a Lukács, a Széchenyi és a Gellért Gyógyfürdőbe, ahola szénsavas kádfürdő kezelés során kellemesen langyos vízben fekszik a vendég, amelybe széndioxid gáz apró, pezsgő buborékjait pumpálják. Hatásukra javul a keringés.

Az iszapkezelés során pedig az iszapban található ásványi anyag, az iszap kiváló hőtároló képessége és lassú hőátadása révén mélyre ható, átmelegítő, izom kötöttség oldó és vérbőséget előidéző hatást lehet elérni.

A jelenleg érvényben lévő jogi szabályozás alapján kilenc féle, OEP által támogatott fürdőkezelés vehető igénybe orvosi javaslatra, rehabilitációs céllal a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. gyógyfürdőiben:

 • Gyógyvizes gyógymedence fürdő
 • Gyógyvizes kádfürdő
 • Iszappakolás
 • Súlyfürdő
 • Szénsavas fürdő
 • Orvosi gyógymasszázs
 • Víz alatti vízsugármasszázs
 • Víz alatti csoportos gyógytorna
 • Komplex fürdőgyógyászati ellátás (közvetlenül nem rendelhető), mely mozgásszervi betegek részére, egyénre szabott, komplex kezelést nyújtó szolgáltatás.

A gyógyfürdőkezeléseket reumatológus, ortopéd, fizioterápiás és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, egyes esetekben traumatológus rehabilitációs szakorvos, valamint a Budapest Gyógyfürdői Zrt. komplex fürdőgyógyászati osztályain dolgozó szakorvosok rendelhetik el. Valamennyi felsorolt szakrendelésre háziorvosi beutaló szükséges, amelynek tartalmaznia kell a kórelőzményt, mely alapján a kúra javallatait és ellenjavallatait mérlegelhetjük. A vonatkozó egészségügyi előírások alapján a medencefürdő, a kádfürdő és frissítőmasszázs (vizes masszázs) kivételével valamennyi kezelés (akár társadalom-biztosítási utalvánnyal, akár készpénzfizetés ellenében) kizárólag olyan orvosi rendelvényre szolgáltatható, melyen szerepel a beteg neve, személyi adatai, diagnózisa, valamint a kezelésekkel kapcsolatos előírások, és megállapítható a kezelést előíró orvos személye. 

Utalványos kezelések igénybe vételéhez szükséges okmányok:

 • 2 db szabályszerűen kitöltött kezelőlap, illetve előző, korábban igénybe vett gyógyfürdő kezelőlap;
 • házi orvosi beutaló;
 • TAJ kártya;
 • korábbi zárójelentések, leletek, röntgenfelvételek, egyéb belgyógyászati (pl.: kardiológiai, onkológiai) leletek;
 • onkológiai betegség esetén javaslat a kezelő onkológustól;
 • Közgyógyellátás esetén közgyógyellátási igazolvány.

Hosszabbítás csak az előző kezeléseket felíró szakorvosnál lehetséges az érvényesség lejárata utáni egy hónapon belül, amennyiben a kúrából min. 5 alkalom megmaradt. A fürdőkúra hosszabbítását indokoló betegségről háziorvosi igazolás szükséges.

A kezelőlapot a pénztárnál, illetve a kezelés helyén be kell mutatni. A hatályos jogszabályok szerint naptári évenként két kúrát támogat a társadalombiztosítás. A 09-es kódszámú komplex gyógyfürdőellátás igénybe vétele is kúrának számít.

További információ a komplex fürdőgyógyászati ellátásról

További információ az ivókúrákról

Reumatológiai szakrendelők

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. által üzemeltetett fürdők szolgáltatásai

Közlemények

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2013-09-16
Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása k...

BUDAPEST GYÓGYFÜRDŐI ÉS HÉVIZEI ZRT., 2013-09-16 Bezárás

Tájékoztatjuk kedves Vendégeinket, hogy kedvezményes jegy vásárlása esetén a jogosultság igazolása kötelező. Azon fürdőinkben, amelyekben nyugdíjas belépő váltható, a kedvezményes jegyet a nyugdíjas igazolvány felmutatásával áll módunkban biztosítani.