Keresés

Online jegyvásárlás

Budapest jubilál

Budapest 150 logoProgramsorozat a 150. évfordulóra

Budapest 150. születésnapját, pontosabban Pest, Buda és Óbuda egyesítését ünnepeljük 2023-ban.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere gondolata a jubileummal kapcsolatban: „A városok régen fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket, ma akkor állunk ki elveink és értékeink mellett, ha lebontjuk ezeket a falakat és hidakat építünk helyettük – ennek szimbóluma a 150. évfordulóra megújuló budapesti Lánchíd a várost kettészelő Duna felett. Hidakat építünk átvitt értelemben is: elfogadásból és nyitottságból ember és ember, budapesti és idelátogató között is. Ezt szolgálja Budapest sokszínű és örökké lüktető kulturális élete, az állandó fesztiválhangulat éppúgy, mint a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyei. Építünk a hagyományainkra, amelyek Budapestet különleges és egyedi hellyé teszik Európában, ilyen a város sajátos kávéházi kultúrája és az egyedülálló fürdőfővárosi szerepe. Budapesten egyszerre élhető meg egy metropolisz izgalmas vibrálása és a természeti értékek közelsége.”

A főváros Budapest múltját felidéző és jelenét bemutató, sokszínű programsorozattal emlékezik meg az évfordulóról. Ezekből mi is kiemelünk néhányat. A teljes programkínálat az események részletes leírásával a Budapest 150 honlapon olvasható.

2023. szeptember 22 - október 23.
Flaszter

1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé

„A flaszter, a városi burkolat, felületet képez: írni, rajzolni, építeni lehet rá, ugyanakkor elfed, beborít, kiegyenlít és láthatatlanná tesz. A flasztert hol koptatni, hol belakni, hol feltörni jó. Rójuk nap, mint nap, de sejtelmünk sincs, mit takar. Olyan, mint a város: azt hisszük, ismerjük, de csak részeit és pillanatait, a kép mindig máshogy áll össze.”

Budapest 150. évfordulóját ünneplő programsorozat része a FLASZTER című 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé. Célja kortárs művészeti produkciókkal hívni fel a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, lehetőséget adni a város más szempontú megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására.

A köztéri programsorozat eseményeivel szeptember 22. és október 23. között lehet találkozni a főváros tíz helyszínén. A köztéri műalkotások, performanszok és találkozások létrehozását a BTM Budapest Galéria koordinálja.

Részletes program: https://flaszter-biennale.blog.hu/

2023. szeptember 16-22.
Európai Mobilitási Hét 

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya az Európai Mobilitási Hét. Ez évi mottója: Takarékoskodj az energiával! (Save energy).

Az összeurópai kezdeményezés a fenntartható városi közlekedésre szeretné ráirányítani a figyelmet, kontinensszerte csaknem 3 ezer városban szerveznek eseményeket, hazánkból 213 település csatlakozott idén a kampányhoz.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ is változatos programokkal készül a szeptember 16. és 22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hétre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy népszerűsítse a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket.

Részletes program: https://bkk.hu/mobilitasihet2023/
Európai Mobilitási Hét hivatalos weboldala: https://mobilityweek.eu/home/

2023. szeptember 16.
Lánchíd Fesztivál

A Széchenyi Lánchíd Budapest első számú szimbóluma. A 150 éves jubileumra újjászületett hidat Budapest ingyenes fesztivállal köszönti a Clark Ádám téren.

Napközben a Pesti alsó rakparton 10 és 18 óra között a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából színes gyerekprogramok lesznek, és megtekinthető a Lánchíd történeti kiállítás.

Az ünneplés a budai hídfőnél koncertekkel folytatódik 19.30-tól egészen késő estig. A fellépők: Péterfy Bori, Irie Maffia, Király Viktor, Balla Eszter, Nagy Ervin, Lábas Viki, Kollár-Klemencz László, Vecsei H. Miklós, Beck Zoli, Deniz és Orsovai Reni, Quartzbox, Random Trip, Dés László, Bocskor Bíborka, Farkas Izsák, Radics Gigi, Sör és Fű, Pásztor Anna, Ham Ko Ham, Hősök, Wunderlich József és Ember Márk.

A programok és koncertek ingyenesek.

Részletek: Lánchíd Fesztivál Facebook oldal

2023. szeptember 2.
Budapest-nyitány a Hősök terén

Budapest 150. születésnapja alkalmából ingyenes, nagyszabású koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén. Itt mutatják be a kifejezetten erre az alkalomra komponált Budapest-nyitányt is. 

A Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzata közösen írt ki zeneszerző-pályázatot egy nagyzenekari nyitányra, amely megidézi a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. A versenyt a Junior Prima díjas Oláh Patrik zeneszerző nyerte, aki műveiben az autentikus cigányzene és a klasszikus zene kapcsolódásait keresi. Műve az egyesülés, összeolvadás zenei lehetőségeivel kísérletezik, hogy így is érzékeltesse a Budapestet egykor létrehozó fúzió jelentőségét.

Program

  Köszöntők: Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester
  Oláh Patrik: Fusion (Fúzió) – Budapest új nyitányának ősbemutatója
  Ludwig van Beethoven: 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfónia, op. 55