Keresés

Online jegyvásárlás

Víz világnapja 2024

2024-03-22

Március 22. a víz világnapja. Az ENSZ által 1993-ban indított kezdeményezéshez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is évről évre csatlakozik programokkal. Kiemelt témánk idén a 120 éves Csillaghegyi Ásványvíz, ez alkalomból Csillaghegy kincse címmel helytörténeti sétát szerveztünk az érdeklődőknek.

Budapest gyakorlatilag egyedülálló a világon, nincs még egy olyan főváros, ahol ennyi gyógyfürdő lenne, ahol 118 forrásból naponta több mint 30 ezer köbméter termálvíz tör elő. Társaságunk életében ezért különleges esemény a víz világnapja, hiszen 13 fürdőnket ezek források és kutak látják el nap mint nap friss, éltető vízzel. Ebben az évben a víz világnapján, március 22-én „Csillaghegy kincse – Csillaghegyi Ásványvíz” című helytörténeti sétánkon a csillaghegyi forrásvíz történetét, érdekességeit tártuk fel. A helyszín a Csillaghegyi Ásványvíz Palackozó, valamint a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda volt.

 

A csillaghegyi ásványvíz és fürdő története elválaszthatatlan egymástól. A csillaghegyi források vizét régi írások és mondák tanúsága szerint valószínűleg már az ősember is kedvelte, a rómaiak is használták, majd a múlt század elejétől erre épült a strandfürdő. A forrásvizet Csillaghegyi Ásványvíz néven ma is palackozzuk. Ez ma Budapest egyetlen ásványvize. 

 

A Csillaghegyi Ásványvíz Palackozóban tartott víz világnapi ünnepségen köszöntőt mondott dr. Bősz Anett Budapest Főváros főpolgármester-helyettese, dr. Kiss László Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat polgármestere és társaságunk részéről Borosné Szűts Ildikó vezérigazgató.       A Csillaghegy kincse – Csillaghegyi Ásványvíz séta indításaként a résztvevők bepillanthattak a palackozó üzem működésébe, megkóstolhatták a Csillaghegyi Ásványvizet, majd kollegáink előadásait hallgathatták meg a csillaghegyi forrásvízről és a fürdő múltjáról-jelenéről, sőt, geológiai utazást tehettek Csillaghegy „mélyére”.

 

A korábbi évek hagyományát folytatva a hétvégén fürdősétákat is tartunk mindazoknak, akik érdeklődőknek Budapest történelmi fürdői, ezek története és érdekességei iránt. Március 23-án a Gellért, a Lukács és a Rudas fürdőben, vasárnap pedig a Széchenyiben.

Vissza